I Norrland bor nästan inga människor

Den senaste veckan har det uppmärksammats på flera håll att en sändning av TV4 Nyheterna inte lyfte fram den jordbävning som drabbade norra Norrlandskusten förra helgen. I ett argt Facebook-inlägg som fått stor spridning konstateras att TV4 inte är intresserade av tittare i norra Sverige.

 

För cirka en månad sedan beklagade sig för övrigt också en i raden av kränkta norrlänningar på DN Åsikt över hur Norrland ständigt klumpas ihop till en enhet, och undrade om det månne beror på okunskap.

Nej, att TV4 valde att inte sända något om jordbävningen i norra Sverige beror inte på att de inte bryr sig om sina tittare i den norra landsänden. Och nej, att människor klumpar ihop Norrland till en entitet beror inte på okunskap. Orsaken till båda företeelserna är betydligt simplare.

Orsaken är att i Norrland bor nästan inga människor. Den grupp människor som beklagar sig över att Norrland ses som en entitet påpekar ofta och gärna hur stort Norrland är. I det klagobrev på DN Åsikt som hänvisas till ovan konstateras exempelvis att Norrland är dubbelt så stort som Götaland och Svealand tillsammans. Det stämmer inte, men Norrland är icke desto mindre den överlägset största landsdelen. Men på detta stora och vida landområde bor endast en miljon människor, drygt 10 procent av Sveriges befolkning.

Ta det traditionella landskapet Härjedalen som exempel. Det är knappt 12 000 kvadratkilometer stort, och hem åt färre än 10 000 människor. Landet Montenegro är bara lite större, men hem åt drygt 600 000 personer. Då bör även påpekas att Montenegro är ett förhållandevis glesbefolkat land.

Nyhetsrapportering görs om och för människor, inte tom mark. Det säger sig själv att norrländska händelser skildras i svenska medier i mindre utsträckning än “sydländska”, eftersom de påverkar färre människor. Att TV4 valde att inte sända något om en norrländsk jordbävning i en nationell sändning beror således inte på att företaget inte bryr sig om sina nordliga tittare. Valet motiveras istället av att jordbävningen påverkade få personer och var av begränsat intresse för en överväldigande majoritet av tittarna.

Med det sagt så vill jag ändock poängtera att jag tycker TV4 gjorde ett misstag just i detta fall. Inte för att antalet påverkade människor motiverar ett nyhetsinslag, men för att svenska jordbävningar över huvud taget är väldigt ovanliga i Sverige. Exotismen i detta borde vägt upp att så få påverkades. Något som TV4 också konkluderat i efterhand.

Att Norrland är glest befolkat gör också att det lätt klumpas ihop till en enhet. Ofta talar man inte om specifika platser utan mer övergripande områden. Stockholmsområdet, Uppland, Storgöteborg etc. Dessa exempel har det gemensamt att de har åtminstone cirka en miljon invånare. Ska man tala om ett område kring exempelvis Sundsvall som uppgår till en miljon invånare så blir det Norrland.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s